Creatieve therapie
Creatieve therapie

Voorbeeld van psychisch verwerkingsproces

Betekenis tek psc 10 05 2020 la sorciere2

3 afzonderlijke tekeningen gemaakt op 10/05/2020 naar aanleiding van een aanvaring met een psychiatrisch patiënt

Terwijl ik bezig was met tekening 1 & 2 in pastels, kwam de patiënt er bij zitten en vond de kleuren 'aangenaam' en 'vredevol'. We spraken over schrijven, poëzie maar ook over 'schaduwen' terwijl ik bleef verder tekenen. Een gegeven moment stond de patiënt geënerveerd op en ging elders zitten terwijl ik mijn tekeningen afwerkte. Niet goed wetende wat er gebeurde vroeg ik achteraf wat er scheelde waarop de patiënt mij een 'heks' noemde. Het was even slikken, maar ik besloot met deze energie aan de slag te gaan en een 3de tekening te maken (de blauwe). In deze tekening kon ik al mijn frustraties kwijt, het zorgde er voor dat ik het van me af kon zetten en niet te persoonlijk nam. Als het ware 'transformeerde' het mijn oorspronkelijk gevoel van onbehagen naar een gevoel van loslaten zodat ik het niet met me mee zou dragen. Het zorgde er tegelijk ook voor dat ik voldoende afstand van de patiënt kon nemen zonder verder aan te dringen waarom hij dat had gezegd. Na dit euvel heb ik het wel kunnen bespreken met een ander creatief therapeut en het een plaats kunnen geven, vooral danzij de tekeningen.

De volgende indrukken kwamen achteraf: 

baarmoeder
moederschap
nieuwe creatie
kracht
vol energie
levendig met een kern
welziend oog/welwillende blik
diepgaand
goed gecenterd
kleurrijk
helend blauw
ontmoeting

creatieve therapie & creativiteit