Art therapy
Art therapy

Hoe yoga, Mindfulness, werk en klimaat mij tot beweging en verbinding brengen...

foto Veerle Van Audenhove

Tekst & foto door Veerle Van Audenhoven

Zelf ben ik sinds mijn 12de  in contact gekomen met yoga. Mijn vader had zich ingeschreven in de yoga Academie Aalst bij Narajan, de eerste die Vlaanderen bekend maakte met het fenomeen yoga (www.yoga-vedanta-aalst). Mijn vader was een enthousiaste leerling en introduceerde ons gezin in kriyaas, Aasanas, meditatieve satsang en kiertans en nam ons wekelijks mee naar Grimbergen waar groepslessen in dezelfde geest werden gegeven. Het was een sportieve workout in combinatie met de weldadige rust door meditatie. Ik leerde mijn vluchtige geest te observeren en telkens terugbrengen naar de ademhaling.

Tot vandaag geniet ik van het magazine 'Licht van Sivananda' waar oefeningen, meditaties  en filosofische beschouwingen aan bod komen. Zo blijf ik op de hoogte van het oneindige arsenaal aan lichamelijke en geestelijke oefeningen. Yoga is mindfulness in de puurste vorm.

Doorheen de jaren verbreedde mijn interesse in Mindfulness (MF) zich, kwam ik via mijn werk in contact met Dialectische Gedragstherapie (DGT) en kon ik een opleiding tot 'coach voor emotieregulatie' volgen. Hier legt de 1ste module Mindfulness een stevige basis voor attitudes zoals mildheid, oordeelloos  denken en leven in het hier en nu.  www.levenindemaalstroom, de site van Edel Maex, grondlegger van de Mindfulness in Vlaanderen is een goede referentie om je hierin te verdiepen.

Mijn werkparcours is geen rechte lijn gebleken. Ik had tijdens mijn studies gekozen voor 2 interessepunten: pedagogiek en psychiatrische verpleging. Ik begon op enkele  PAAZ-diensten in een ziekenhuis waar ik in totaal zo'n kleine 10 jaar de psychiatrie van binnen en van buiten leerde kennen. Via een omweg kwam ik in de bijzondere jeugdzorg terecht. Werken met kinderen en jongeren en hun gezin bleek daar een hele uitdaging...  Ik had de kans om een opleiding psychotherapie te volgen en werkte 4 jaar in een dagcentrum, 4 jaar in een thuisbegeleidingsdienst en nog eens 4 jaar in een OBC met de concepten van de systeemtherapie. Als gezinstherapeut werkte ik vaak met creatieve invalshoeken zoals sculpting, playmobilopstellingen, dagboekopdrachten, Mindfulness-oefeningen, meditatie en ademhalings-en relaxatie opdrachten.

Anderzijds wou ik altijd al aan huis werken, in de natuurlijke omgeving van de persoon. Die kans kwam met een mobiel team 2B waar ik leerde werken met psychisch kwetsbare volwassenen in de thuis- en/of daklozensituatie. Hier leerde ik Jasmina -intussen excollega- kennen en zijn we bevriend gebleven. Nu werk ik in een 2A mobiel team waar acute situaties begeleid worden. In de toekomst hoop ik me nuttig te kunnen maken binnen TEJO Brussel, een vrijwillersorganisatie in de maak... hier kunnen jongvolwassenen met een psychische nood gratis terecht bij therapeuten die oplossingsgericht werken.

Ik droom er nog van om mee te kunnen werken aan een Open Dialogue aanpak, een baanbrekende behandeling voor mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Deze behandelvorm is al zeer sterk uitgebouwd in Finland en kent  betere resultaten dan de gekende klassieke behandelvormen. Onze franstalige vrienden en het psychose zorgcircuit  noord-west Vlaanderen zijn daar al goed mee bezig... zie  www.verbindendsprekenmetpsychose

Daarnaast hou ik van wandelen, lopen en fietsen in bossen en velden in ons mooie Vlaanderen en probeer ik uit zorg voor natuur en klimaat mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden door met de fiets te gaan werken, niet op vliegvakantie te gaan daar waar het anders kan, als flexitarier en door het ondersteunen van de klimaatjongeren.

Jasmina is ondertussen een goede soulmate geworden. Haar fijnzinnige en creatieve geest werkt aanstekelijk. We hebben ook wat gemeenschappelijks: de interesse en de liefde voor het kwetsbare zowel in de mens als de natuur. De liefde voor dieren en planten, het sensitieve, het intuïtieve, het authentieke, beiden hoogsensitief (HSP), gebiologeerd door het universum en zijn sterrenstelsels. En evengoed houden we 'de voeten op de grond', ademen 'in en uit' in het 'hier en nu' met een 'warme glimlach'.

Genegen groet, 'Ohm Shanti'
Veerle