Creatieve therapie
Creatieve therapie
 
 

Individuele therapiesessie

Na een eerste verkenningsgesprek beslissen we of we samen een therapeutische relatie aangaan al dan niet. Hierna volgt een engagement van tenminste 4 sessies om enig resultaat te bekomen. Na de 4de sessie volgt een wederzijdse evaluatie en kijken we of er enige resultaat is geboekt, of deze manier van werken aanslaat enz. Daarna vervolgen we eventueel een nieuwe reeks sessies naargelang behoefte/nood/mogelijkheden.

1 sessie duurt ongeveer 1u30 en is enkel op afspraak 1x per maand. Er worden huisopdrachten meegegeven en lichaams-bewustzijnsoefeningen om thuis te doen zodat het proces op gang blijft. Daarnaast wordt er gevraagd een werkschriftje bij te houden die je telkens meebrengt naar de sessies.

We vertrekken altijd vanuit het nu en het actuele thema waarrond gewerkt dient te worden. Dit doen we via verschillende creatieve media (beeldend via tekenen, collage, papiersculptuur, met diverse materialen), maar ook beweging, visualisatie en relaxatie komen aan bod. Deze technieken zijn bedoeld om vooral contact te maken met de eigen creativiteit ipv enkel verbaal te werken.

Heling vraagt dus een echt engagement van de cliënt, als therapeut kan ik alleen maar begeleiden en het proces op gang helpen brengen. Door te zorgen dat er geen afhankelijksrelatie ontstaat in een veilige omgeving, reik ik hulpmiddelen aan om aan te wenden in het dagelijks leven en voor na de therapiesessies.

Na meer dan 15 jaar ervaring als creatief therapeut en het werken met psychiatrische patiënten, weet ik dat creatieve therapie op een diep niveau doorwerkt en resultaat heeft. Ik begeleidde meerdere cliënten op weg naar meer zelfkennis, zelfvertrouwen en innerlijke groei wat vaak een totaal nieuwe deur voor ze opende. Uiteraard is het een proces van lange adem naargelang je voorgeschiedenis en de weg die je tot nu toe aflegde.

Als laatste vermeld ik graag dat creatieve therapie niets met kunst te maken heeft of met artistieke kwaliteiten. Je hebt geen enkele creatieve kennis of talent nodig, alleen maar een portie goodwill!

Alle sessies gaan door in Brussel. Indien je meer info wil of een afspraak wil maken voor een  verkenningsgesprek kun je dit doen door te mailen via het contactformulier.

Tekening door Jasmina Mouchrique -  Adoring (mixed media op papier)